Lezen om te lezen is nooit echt mijn ding geweest en ik zou eigenlijk bijna nooit aan een boek beginnen als ik vrije tijd zou hebben. Als ik op vakantie aan een boek begin, heb ik meer de tijd om te lezen en kan ik me beter inleven in het verhaal.
Fase 1 : Kleuter- en kindertijd
Mijn allereerste ervaring met lezen was toen ik nog klein was, ik herinner me dat mijn oma mij het boek “ Pluk van de Pletteflet” van Annie M.G. Schmidt voorlas. Dit was dus ook mijn favoriete boekje, in ieder geval, wat het verhaal betrefte. Toen kon ik me beter inleven in het jongetje van het verhaal. Zelf was ik te jong om een boek te lezen, maar keek ik naar plaatjes. Door de plaatjes heb ik spullen, zoals een bal, leren herkennen. De mooiste voorleesboeken, waren degenen van Dick Bruna met zijn verschillende boekjes over Nijntje. ( Nijntje in het ziekenhuis, Nijntje in de dierentuin,...)
Fase 2 : De basisschool
Toen ik naar de boeken in mijn boekenkast keek, heb ik dat ene boek teruggevonden dat “ Gregoris en de dolfijn” heet, die door Patrick Lagrou geschreven is. Ik kan me van dat boek herinneren dat ik dit boek minstens 3 keer heb gelezen. Patrick Lagrou was toen mijn favoriete auteur, omdat hij zo een spannende boeken schreef waarin ik me kon inleven. Andere boeken die ik toen ook heb gelezen, waren boeken over Geronimo Stilton, een muisdetective. Voordat ik deze boeken las, weet ik ook nog dat ik geabonneerd was aan het tijdschrif “Maan roos vis”. Met dit tijdschrift ben ik eigenlijk echt beginnen te lezen. Vroeger las ik ook graag strips, een voorbeeld hiervan zijn de strips van Jommeke
Fase 3 : Eerste en tweede graad van het secundair onderwijs
In het begin van het secundair onderwijs, was ik verslaafd aan de boeken van Cherub. Dit waren franstalige boeken die heel snel uitgelezen konden worden, in mijn geval tenminste. Ik las niet alleen maar Cherubboeken, boeken dat ik in de standaard boekhandel ben gaan kopen, zoals “Torak en wolf” van Michelle Paver of nog “ Het meisje uit de jungle” van Patrick Lagrou ( ik las dus nog steeds boeken van hem), waren ook boeken waarvan ik hield, omdat ze allemaal avonturenromans waren. Vanaf het derde ben ik deze boeken bijna nooit meer gaan lezen. Waarom weet ik zelf niet, maar waarschijnlijk omdat ik in mijn pubertijd zat en andere interesses had. In die periode, vond ik het zelf niet meer fijn om een boek te lezen. Vorig jaar heb ik ook kennis gemaakt met wat ouderwetser literatuur zoals gedichten , legendes, fabels, enz... Dit was literatuur waarin ik echt geïnteresseerd was, omdat het voor een keer iets anders was.
Fase 4 : Derde graad van het secundair onderwijs
Vorig jaar was één van mijn favoriete boeken "post voor mevrouw Bromley", omdat het over een onderwerp ging die mij zeer erg interesseerde, namelijk de Eerste Wereldoorlog. Ook "Reinaert de vos" vond ik leuk! Niet omdat het een tof verhaal was, maar omdat men het verhaal kon verwerken in een creatief opdracht, in mijn geval was dit een filmpje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten